Dacă lucrezi la calculator, ai drepturi suplimentare: angajatorul trebuie să-ți dea bani în plus, este inevitabil

de: Alexandru Puiu
05 01. 2023

Un număr foarte mare de români lucrează în fața calculatorului. Odată cu procesul de digitalizare a multor meserii, acest instrument tehnologic a devenit indispensabil pentru mulți dintre noi. Întâmplarea face că se traduce în responsabilități suplimentare pentru angajator.

În cazul în care cea mai mare parte a efortului tău la muncă se desfășoară cu ochii în calculator, merită să ai în vedere că angajatorul trebuie să-ți asigure, plătească sau deconteze controale oftalmologice regulate și, mai mult decât atât, să-ți cumpere ochelari, atunci când este nevoie. O legislație în acest sens există de mult timp, dar pentru că lăsa loc de interpretări, a tot fost ignorată, până când a făcut subiectul unei plângeri la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, motiv pentru care, angajatorii nu mai pot ignora respectivele prevederi.

Bani în plus de la angajator, dacă lucrezi la calculator

Interpretarea prevederilor din legislația autohtonă cu referire la controalele oftalmologice și decontarea ochelarilor a fost analizată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), iar instituția a confirmat că angajatorii trebuie să suporte costul ochelarilor de vedere necesari angajaților. Trebuie decontat și costul dispozitivelor cu scop de prevenire a dificultăților vizuale.

În varianta originală, aceste prevederi sunt incluse în HG nr.1028/2006. La momentul respectiv, s-a stabilit faptul că angajatorii au obligaţia de a face o analiză a posturilor de lucru pentru a evalua condiţiile de securitate şi sănătate oferite lucrătorilor, în special în ceea ce priveşte eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice şi solicitare mentală, prevede hotărârea de acum 16 ani.

Acel document legislativ este cu atât mai relevant în 2023, când telemunca este la ordinea zilei, iar conceptul de telesalariat este legiferat. Nu de alta, dar activitatea pe care o desfășoară telesalariatul are loc folosind tehnologia informației și comunicațiilor – asta înseamnă, în principal, folosirea laptopurilor aproape pe întreaga perioadă a timpul de lucru.

„Lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoană care are competenţa necesară:

a) înainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;

b) ulterior, la intervale regulate;

c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare”, se arată în HG 1028.

Conform avocatnet.ro, niciuna dintre măsurile acestea nu trebuie să implice costuri financiare pentru lucrători, stabilește art. 15 din HG nr. 1028/2006. Așadar, atât controalele, cât și ochelarii de vedere reprezintă cheltuieli ce trebuie suportate de angajator.